El candidat d’ICV-EUiA, Joan Saura, i el candidat al Parlament, Jordi Miralles, han fet una crida als joves “mileuristes” i als qui ni tan sols hi arriben perquè cobren menys de mil euros al mes, a rebel·lar-se a les urnes per canviar la seva situació de precarietat. En l’acte central de la campanya d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA i Joves d’Esquerra Verda, Saura s’ha compromès a impulsar un Pacte Nacional per a l’Emancipació per fer front, entre altres, a la temporalitat, la sinistralitat i els baixos salaris.
Saura ha explicat que ICV-EUiA es posa com a prioritat millorar la situació dels treballadors i les treballadores joves, des d’aquells que cobren el salari mínim, fins els qui estan al voltant dels mil euros al mes, i en general de tots els i les joves que treballen en precari i amb baixos sous. “Quan ens dirigim als “mileuristes” ens referim a tot aquest ampli col·lectiu de gent jove tenint present que el 50% dels i les joves treballadors no són ni mileuristes perquè cobren menys de mil euros al mes”, ha precisat Saura.
Miralles, per la seva banda, ha explicat que és necessari que la joventut s’impliqui per a canviar, també a través de la política, la seva situació. Donar continuïtat a les polítiques d’habitatge públic, a la formació, a les mesures per acabar amb la precarietat laboral, depèn que l’1 de novembre les urnes donin la raó a aquells que defensen un nou govern d’esquerres. I aquesta opció és, sense dubtes, ICV-EUiA “la coalició de la gent jove”.
A l'acte, també hi han intervingut els responsables dels joves de la coalició, Fran Sánchez d'EUiA, i Laia Ortiz d'ICV.
A continuació us adjuntem algunes xifres que demostren la precarietat de la joventut i les propostes d’ICV-EUiA per fer-hi front:
La generació millor preparada de la història té una perspectiva laboral marcada per la temporalitat, els salaris baixos i la sinistralitat. Són els anomenats mileuristes.
Algunes xifres:
- Temporalitat: La taxa de temporalitat a Catalunya entre la població més jove és d’un 57.43%, a Espanya és de 65.3% mentre que a Europa (Unió Europea dels 25) és del 40.2%.
- Baixos salaris: El 50% dels i les joves treballadors no són ni mileuristes perquè cobren menys de mil euros al mes.
- Sinistralitat laboral: de cada 3 accidents, 1 el pateix un o una jove. Cada any moren 30 joves a la feina.
Tot plegat sumat a l’inassolible preu dels pisos fa que hi hagi un nombre importantíssim de gent jove que visqui en la “precarietat vital”, i en un risc seriós de pobresa. I, a més, també són exclosos de la participació en l’esfera pública. Una situació que provoca, finalment, que l’edat d’emancipació a Catalunya sigui de les més altes d’Europa.
És impossible modernitzar Catalunya si estem desaprofitant el capital humà de tants i tants joves que es troben en aquesta situació precària. Aquestes condicions són pròpies del model desfasat, del segle passat, que es basa en els baixos salaris, en la mà d’obra barata, en els baixos costos laborals.
ICV-EUiA creiem que estem perdent el capital humà millor preparat de la història i l’estem condemnant a viure en precari. La modernització de Catalunya ha de passar necessàriament per millorar la situació del jovent treballador, que és el principal motor, present i futur, de qualsevol societat.
Per això és imprescindible la mobilització dels joves treballadors i treballadores contra aquestes condicions. I cal que facin sentir la seva veu a les urnes el proper 1 de novembre, rebel·lant-se contra una situació injusta i inacceptable.
Cal que vagin a votar el proper 1 de Novembre per exigir un combat aferrisat de les institucions contra la precarietat, més i més pisos públics de lloguer per a joves, més participació política, prou sinistralitat, més formació, més beques, més suport a la investigació, més ajudes...
Els i les joves a les llistes d’ICV-EUiA
Des d’ICV-EUiA assumim el compromís real i no retòric de convertir les polítiques d’emancipació juvenil en les prioritats del nostre programa. Però volem també que els i les joves decideixin i facin política. Per que els joves són el també el present i volem comptar amb ells i elles per decidir el futur de Catalunya. Per això en la nostra candidatura comptem amb 25 joves de Joves d’Esquerra Verda i d’Alternativa Jove (18’5%), amb representació important a les 4 circumscripcions electorals.
Programa d’ICV-EUiA:
L’aportació de les polítiques de la coalició té 4 pilars fonamentals, els que anomenem les 4 es: EQUITAT, ECOLOGIA, ÈTICA I EMANCIPACIÓ.
La modernització de Catalunya no és possible sense que els i les joves s’emancipin a la mateixa edat que a la resta d’Europa, és a dir als 23 anys.
Per fer front a aquesta situació límit cal acordar i desenvolupar per part dels diferents departaments de la Generalitat un Pacte Nacional per l’Emancipació, que doni solucions urgents a la situació dels i les joves, i especialment a les seves condicions de treball.
Per fer front a la temporalitat proposem:
Impulsar un pla especial dirigit a les polítiques d’estabilitat laboral per als joves.
Augmentar el nombre d’inspectors de treball en relació al frau en la contractació.
Perseguir les situacions il·legals de prestamisme a través a través d’Empreses de Serveis Integrals.
Evitar la contractació temporal via ETT, per part la Generalitat.
Per fer front a la sinistralitat proposem:
Cal ser inflexibles amb les empreses amb més sinistralitat. Cal exigir responsabilitats a :
Les empreses que no tinguin un pla de prevenció
Les empreses que no els compleixin
Les empreses amb un alt índex de sinistralitat
Establiment de criteris per part de l’administració, fixant com a paràmetre obligatori a l’oferta pública els plans de seguretat i salut i el control estricte de la subcontractació.
Informació pública sobre les empreses de més alta sinistralitat
Aplicació estricta de la normativa de prevenció de riscos laborals a la Generalitat de Catalunya.
Afavorir la inclusió de la prevenció en la negociació col·lectiva
Per fer front als baixos salaris
Augmentar les inspeccions de treball per garantir el compliment de les condicions salarials dels convenis col·lectius
Dotar les universitats dels recursos necessaris per tal de que puguin cobrir les seves necessitats de personal docent i investigador amb figures contractuals dignes i perseguir l’ús fraudulent de contractes a temps parcial i de professor associat. Oferir condicions laborals equiparades a les d’un contracte als becaris d’investigació (cotització a la seguretat social, dret a baixa, atur, etc.).
Augmentar les inspeccions de treball per tal de garantir la igualtat salarials entre homes i dones per una mateixa feina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada