dimarts, 17 d’octubre del 2006

Saura es compromet a impulsar el programa “pobresa zero”, destinat a eradicar la pobresa a Catalunya

El candidat d’ICV-EUiA, Joan Saura, s’ha compromès avui a impulsar el programa “Pobresa Zero”, destinat a eradicar la pobresa a Catalunya. Saura ha destacat que les propostes de la coalició es basen “en una política de drets, i no de xecs”, com fa CiU. “ICV-EUiA aposta per redistribuir la riquesa i per universalitzar els serveis socials, i no per donar diners i el ‘campi qui pugui’ que proposa CiU”, ha remarcat Saura.

Després de visitar el Centre de Convalescència Nostra Senyora de Montserrat, a Barcelona, Saura ha explicat que aquest programa de “Pobresa Zero” s’hauria d’incloure en el marc d’un Pacte Nacional per a la Inclusió Social a Catalunya.

A Catalunya hi ha un 17,7% de persones per sota del llindar de la pobresa (que tenen menys del 60% de la renda mitja de Catalunya) i, per tant, en risc de pobresa. Per a ICV-EUiA, eradicar la pobresa és una prioritat absoluta, com ho ha de ser per a tot govern d’esquerres.

Per això, ICV-EUiA vol que en 8 anys Catalunya pugui igualar la mitjana europea de despesa en política social, el que implica assumir el compromís d’un augment d’un 1% del PIB com a mínim cada any per a passar del 17-18% actual al 27% de mitjana de la UE. “La despesa social és inversió de futur, ja que assegura la sostenibilitat del nostre sistema social, de llibertats i de drets”, segons Saura.

La propera legislatura ha de venir marcada per la prioritat de les polítiques de serveis socials. Des d’ICV-EUIA pensem que cal transitar de la concepció selectiva, reactiva i assistencial dels serveis socials cap a un nou model:

- Universal i gratuït: Totes les persones han de tenir accés als serveis socials, sense restriccions i amb independència de la seva ciutadania.

- Públic: El sistema de serveis socials ha de ser públic, com a garantia de la seva universalització. La iniciativa privada ha de ser subsidiària de la pública i no a l’inrevés. Constituirem una Xarxa Pública de Serveis Socials, que integri els centres de titularitat pública i les entitats d’iniciativa social acreditades.

- Amb participació de la ciutadania i del Tercer Sector: Cal incorporar decididament el Tercer Sector Social a la XPSS. Reconeixement de la interlocució amb el sector com a agent social, tal com reconeix l’actual Estatut. La detecció de necessitats, l’avaluació, o els controls de qualitat no sols s’han d’assignar a grups d’experts, sinó que cal que hi participin la resta d’agents del sistema i els ciutadans.



És necessari un Pacte Nacional per la Inclusió Social a Catalunya, que impliqui no sols les institucions polítiques, sinó també tots els agents implicats en l’atenció social. Des d’ICV-EUIA ens comprometem a impulsar aquest pacte i posar els instruments per a fer-lo efectiu.

Aquesta és també la primera de les propostes i demandes de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i que ICV-EUiA fa seva.

El Pacte ha de fixar el marc on articular el conjunt de polítiques orientades a prevenir les dinàmiques d’exclusió, a atendre les persones i col•lectius socialment vulnerables, i a promoure els itineraris d’inserció que permetin la recuperació de l’autonomia personal i dels vincles de convivència.

En el marc del Pacte Nacional per la Inclusió Social ICV-EUiA es compromet a impulsar el Programa Nacional Pobresa Zero, sustentat en la llei de prestacions econòmiques d’assistència social, que ja s’ha aprovat al Parlament, i en la Llei de Serveis Socials, que ha de ser una de les prioritats de la propera legislatura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada