dissabte, 14 d’abril del 2007

EUiA, per la III República

UN MILER DE CIUTADANS VOTEN PER LA REPÚBLICA EN EL REFERÈNDUM SIMBÒLIC ORGANITZAT PER EUiA A LA RAMBLA BARCELONINA



Aquest dissabte 14 d’abril, EUiA ha celebrat el 76 aniversari de la proclamació de la II República amb un referèndum simbòlic en plena Rambla de Canaletes, presidit pel coordinador general de la formació política i vicepresident de la coalició ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles.

El dirigent d’EUiA ha declarat que en aquesta data “és necessari recordar els qui van defensar la legalitat de l’estat republicà front l’aixecament feixista”. Miralles ha afegit que aquest referèndum simbòlic és, d’una banda, “un homenatge a la República, que va significar un avenç en el drets socials, nacionals i de les persones” i, al mateix temps, una manera d’expressar “el compromís d’EUiA, perquè creiem en una república de futur”. Miralles ha recordat que “els nostres veïns europeus són repúbliques”, referint-se a països com França, Itàlia o Portugal, i l’ha reclamat per a Espanya, afirmant que és el model d’estat més democràtic i modern, front la monarquia, que ha qualificat de “obsoleta i poc transparent”. En paraules del coordinador general d’EUiA, “Si podem triar els nostres representants al Parlament i als ajuntaments, també hem de poder triar el cap d’estat”. En aquest sentit, Miralles creu que ara que existeix el compromís per part del govern de recuperació de la memòria històrica, també hauria d’obrir-se el debat sobre el model d’estat “per practicar la democràcia en tota la seva dimensió”. Així mateix, el coordinador general d’EUiA ha reclamat que la casa reial espanyola sigui tant transparent com les administracions públiques: “Ens costa milions d’euros i no saben exactament quins sous ni qui patrimoni tenen, mentres altres monarquies com l’anglesa, que és més carca, sí que ho declaren i paguen impostos”.

Tot i el temps plujós, més d’un miler de ciutadans i ciutadanes de totes les edats han participat en el referèndum organitzat per EUiA, per a deixar patent que prefereixen un estat republicà enlloc de la monarquia. La gent gran que va viure la II República ha mostrat la seva satisfacció en veure la simbologia republicana i molts joves s’han apropat encuriosits i també han dipositat el seu vot. L’acció ha començat a les de les 11 del matí i a més d’instal.lar una taula amb les urnes, els militants d’EUiA han enlairat uns globus de grans dimensions amb els colors de la bandera republicana. Passada la una del migdia, el recompte de paperetes ha donat com a resultat 1.053 vots a favor de la República, 21 de pro monàrquics, un vot en blanc i un de nul. Al llarg del matí també s’han venut 111 metres de bandera republicana, al preu d’un euro el metre.

EUiA també ha celebrat aquest referèndum simbòlic a d’altres localitats catalanes, com Granollers, l’Hospitalet de Llobregat o Barberà del Vallès. Al de Barcelona hi han participat, a més de Jordi Miralles, altres dirigents d’EUiA i candidats a les llistes de la coalició a les properes eleccions municipals, com Francisco Javier Sánchez, coordinador de la branca juvenil de l’organització, Alternativa Jove-Joves d’EUiA, que ha impulsat aquesta activitat, la portaveu d’EUiA i diputada al Parlament de Catalunya, Mercè Civit, el cap de llista a Sant Adrià de Besòs, Gregorio Belmonte, i Isabel Ribas, la coordinadora d’EUiA de Barcelona i nº 5 a la llista encapçalada per Imma Mayol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada