divendres, 8 de novembre del 2013

Un centenar de veïns i veïnes reclamen a Sant Andreu que no se cedeixin les antigues casernes del barri a una entitat militarista d’exlegionaris





Un centenar de veïns i veïnes de Sant Andreu, a Barcelona, s’han concentrat aquest dimecres a la tarda al barri contra la cessió de 5.000 metres quadrats de l’antiga caserna que hi ha a la zona a l’entitat militarista ‘Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios’ i per reclamar a l’alcalde, Xavier Trias, que revoqui aquesta decisió. A la concentració, convocada per la plataforma veïnal ‘Sant Andreu antifeixista’, han acudit les conselleres municipals d’ICV-EUiA Blanca Port i Remei Gómez, així com la regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament Janet Sanz i adherits d’EUiA i d’ICV a Sant Andreu.

La concentració ha continuat al Plenari Extraordinari que es celebrava al Districte amb la lectura i entrega del manifest. Després la plataforma veïnal ha continuat fent difusió de la situació a la Plaça Orfila i a diversos carrers del barri.

En el manifest de la convocatòria, el veïnat reclama “la retirada immediata de la cessió de l’espai a la Hermandad de los Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona i el replantejament respecte a la seva ubicació actual a les casernes de Sant Andreu”. De fet, el text assegura que aquesta entitat porta “alguns anys utilitzant fraudulentament per a les seves activitats aquest espai que ara se’ls ha cedit”, i puntualitza que “aquestes activitats consisteixen en desfilades i instrucció militar”, que inclouen “uniformes i armes”. També assenyala que la seu de la Hermandad “ha estat utilitzat com a punt de trobada per a feixistes que practicaren agressions al seu voltant el 12 d’octubre”.

Va ser el Consorci de la Zona Franca qui va prendre la decisió de regularitzar aquesta activitat, cedint els terrenys. Aquest ens, propietari dels terrenys, està presidit per l’alcalde Xavier Trias, de CiU, vicepresidit pel delegat especial de l’Estat Jordi Cornet, del PP. També n’és membre el regidor convergent Antoni Vives. Davant d’aquesta decisió, a més de reclamar-ne la retirada, la plataforma ‘Sant Andreu Antifeixista’ també reclama en el seu manifest “la revisió dels mecanismes de presa de decisions perquè siguin transparents, democràtics i participatius”.
 
I, en aquest sentit, el text reclama “una convocatòria de la Comissió de Casernes per iniciar un procés real de participació ciutadana per decidir els usos temporals d’aquests espais”, on en el futur s’hi ha d’erigir edificis. En aquest sentit, la plataforma també reclama a l’ajuntament que maldi “per construir els equipaments planificats que ja porten més de cinc anys de retard”. 

http://euia.cat/pagina.php?idp=7410

dilluns, 23 de setembre del 2013

ICV-EUiA recollirà pel Debat de Política General peticions de la ciutadania sota l'etiqueta #totadebat

El grup parlamentari d’ICV-EUiA, de la mateixa manera que va fer per la investidura d'Artur Mas, ha iniciat una campanya per les xarxes socials per obrir el debat a la societat de manera que sota el hastag #totadebat recolliran les demandes i peticions de la ciutadania per portar-les durant el Debat de Política General, que se celebrarà del 25 al 27 de setembre. Així, a més de fer els contactes habituals amb entitats i organitzacions socials del territori, la societat civil no organitzada també podrà fer arribar a ICV-EUiA les seves inquietuds i demandes per tractar durant el DPG i que el president del grup, Joan Herrera, incorporarà en el seu discurs.

En aquesta ocasió, el grup roig i verd ha decidit territorialitzar i sectorialitzar les aportacions i que a més cada diputat es posi en contacte amb experts, entitats i societat amb les quals habitualment ICV-EUiA està en contacte per incloure en les resolucions (que presentarà el portaveu adjunt del grup, Joan Mena) i no només fer-ho de manera bilateral amb organitzacions i moviments socials com a grup parlamentari sinó fer-ho a través de la xarxa amb la gent, amb la intenció de tocar tots els temes que afecten al país i a la ciutadania.

En la roda de premsa que ha ofert la portaveu del grup parlamentari, Dolors Camats, ha posat de manifest que és un DPG amb certa "excepcionalitat" donat que no hi ha hagut pressupostos i que no s'han conegut les prioritats del govern pel 2013, ni les inversions previstes en infraestructures ni tampoc en qüestions en política fiscal i econòmica. "Portarem a debat al Parlament i mirarem quins suports té el govern per retallar la paga extra als funcionaris i més sense haver presentat els pressupostos", ha avançat Camats que també ha explicat que el seu grup portarà una resolució per aturar la privatització de l'Hospital Clínic.

De la mateixa manera, ICV-EUiA aposta per consensuar amb tots els grups quina és la manera de concretar l'exercici del dret a decidir perquè "no té sentit aprovar una resolució només de suport al dret a decidir" perquè ja se n'han aprovat dues i fins i tot quins instruments es tenen per avançar. "Per això, la nostra proposta és anar més enllà i concretar com hem d'avançar el diàleg amb l'estat", ha dit la portaveu d'ICV-EUiA que ha recordat que sempre hem defensat tenir un acord de tots els grups per saber per quina via comencem. "El debat de política general és el moment per concretar i donar celeritat al procés", ha sentenciat.

dimarts, 16 d’abril del 2013

Joan Mena: “És indigne l’intent de criminalitzar la PAH i els seus activistes per part de la Conselleria d'Interior”

Aquest cap de setmana, el regidor d’EUiA de Sabadell i diputat al Parlament de Catalunya, Joan Mena, ha expressat el seu suport als activistes sabadellencs de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que han ocupat un edifici de 40 habitatges al carrer de Sant Ferran de la ciutat perquè hi visquin famílies desnonades. El bloc, d'obra nova i que no ha estat habitat des de fa quatre anys, és propietat -adjudicat en subhasta- de Caixa Penedès-Banc Mare Nostrum.
Assabentat que ahir diumenge els Mossos van denunciar a dos activistes de la PAH de Sabadell i a l'advocada de la plataforma per un presumpte delicte de desobediència i resistència, el regidor i diputat roig i verd ha manifestat que “és indigne l’intent de criminalitzar la PAH i els seus activistes per part de la Conselleria d'Interior” i ha afegit que “no s'entén que l'advocada que defensa els drets dels seus clients, en aquest cas la gent de la PAH de Sabadell, acabi sent denunciada pel cos de la policia autonòmica”.
Mena ha assenyalat que es tracta d'una acció “emparada pel màxim responsable policial dels Mossos a Sabadell” i que, per tant, “el Conseller d'Interior hauria de donar explicacions sobre els fets”.
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament vol, a més, que la Conselleria aturi tots els processos oberts contra activistes de la PAH, especialment “mentre duri la situació d'emergència social que viu Catalunya”, i que retiri així mateix les sancions administratives obertes contra aquests activistes.
Per a Joan Mena “no és de rebut” que els cossos de seguretat de Catalunya “en lloc de fer la tasca de mediació i de suport a les persones desnonades, es dediquin a defensar els interessos de les entitats bancàries amb unes actituds que compliquen encara més la situació social”.
Davant dels fets succeïts, el regidor sabadellenc i diputat d’ICV-EUiA ha decidit demanar la compareixença del director general de la policia a la Comissió d'Interior i presentar al Parlament les següents preguntes al Govern i al conseller Espadaler:
- Considera el Govern que l'actitud dels Mossos que es van personar a l'ocupació dels pisos del carrer de Sant Ferran de Sabadell va ser l'adequada?
- Considera el Govern adequat que els Mossos que van personar-se en aquesta ocupació de la PAH de Sabadell anessin sense voluntat de dialogar, com és la seva obligació?
- Considera el Govern adequat que els Mossos que van personar-se a l'ocupació van actuar d'acord a la legalitat en voler entrar al bloc de pisos malgrat no tenir cap ordre judicial?
- Forma part del protocol d'actuació en casos d'ocupació el fet que els agents entrin a la finca ocupada per a identificar la família ocupant, podent ésser identificats sense accedir-hi?
- Per quin motius, donat el seu comportament pacífic, l'advocada de la PAH i dues persones més han estat denunciats per un presumpte delicte de desobediència i resistència?
- Per quin motiu una patrulla dels Mossos s'ha personat als domicilis de les persones denunciades per a citar-les a declarar a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sabadell? És aquest el protocol que es fa servir en tots els casos?
- Considera el Govern adequat que les persones que fan la tasca de mediació amb els cossos de seguretat siguin les que acaben, finalment, denunciades pels Mossos d'Esquadra?
- Considera el Govern que ha defensat els interessos de l'entitat Banc Mare Nostrum-Caixa Penedès de la forma neutra en què la policia autonòmica ho ha de fer?
- Considera el Govern que aquesta actuació desproporcionada podria haver posat en perill el caràcter pacífic de l'ocupació de la PAH de Sabadell?
- Hi ha, al darrera d'aquesta denúncia per part dels Mossos, la voluntat de perseguir les persones activistes i compromeses amb la PAH de Sabadell amb l'objectiu de criminalitzar aquest moviment social?
- És habitual que l’advocada que defensa els drets legals dels seus clients acabi sent denunciada pels Mossos d'Esquadra?
- Pensa la Conselleria d'Interior prendre alguna mesura per evitar accions injustes d'aquest tipus?
- Pensa la Conselleria d'Interior aturar els processos iniciats d'aquest tipus i retirar les sancions administratives contra els activistes de la PAH entenent la situació d'emergència social que viu Catalunya?