dimecres, 14 de març del 2012

Crònica Plenari 12 de Març de 2012


El passat 13 de març es va celebrar el tercer ple de la legislatura a la Sala Andreu Cortines de la seu del Districte de Sant Andreu.

Com sempre es va començar amb l’informe del regidor, més premsa rosa política per part del Sr. Blasi: inauguracions, signatures de convenis... Des del nostre grup municipal vam comentar-li el poc contingut polític de la seva activitat municipal com a regidor, que les seves explicacions semblaven més una agenda de la regidoria que un pla clar i entenedor sobre quin és el full de ruta en el districte i quines són les prioritats que hi marcaran. També vam afegir la nostra discordança en el procès d’informació i comunicació amb els veïns i veïnes de Sant Andreu pel que fa al tema del Casc Antic i com s’havien incomplert acords als que s’havien arribat en la comissió d’urbanisme de la Casa Gran.

En la part informativa també es van exposar dos punts més per part dels tècnics corresponents: el nou pla de neteja i el procès del PAM/PAD. Pel que fa al primer punt vam expressar la nostra decepció perquè això no es tractès en la comissió d’urbanisme, espai on es pot preguntar més extensament, debatir i clarificar les idees que va haver d’exposar molt ràpidament el Sr. Bocheto. Així també vam preguntar que sinó ampliaven pressupost i intensificavem la neteja, ens temíem que retallessin el que és exemplar en Barcelona, la gestió dels residus. La resposta del tècnic va ser que no tenien cap intenció de reduir en la gestió de residus sinó que el que havien fet era redistribuir el personal per fer la mateixa feina millor i més bé, tot i que les explicacions van ser un pèl estranyes. Pel que fa al PAM/PAD, com ja s’està convertint en costum en aquest districte, van entomar el tema a través dels tècnics només, oblidant la part política del procès i sense manifestar quin seria el seu full de ruta principal. El procès es durà a terme entre el 3 de març i el 3 de maig,però no es va clarificar en cap moment quan es farien les reunions ni com serien convocades.

Així vam passar a la part decissòria del plenari, en que hauríem d’haver trobat les iniciatives de govern per al districte i on només trobàvem la proposta de medalles d’honor de la ciutat de Barcelona, acord aconseguit a la Junta de portaveus per unanimitat en donar-les aquest any a dues entitats que complien 40 anys, l’AAVV de Sant Andreu del Palomar i l’AAVV de la Sagrera. Es va felicitar a totes dues entitats per part de tots els grups municipals, des del nostre no només per l’aniversari sinó per la lluita que han liderat per a millorar els seus barris, i es va recordar que l’any que ve seran dues persones físiques, preferiblement dues dones.

Així arribàvem a la part d’impuls i de control, on els diferents grups municipals presenten proposicions, precs i preguntes per proposar accions o fiscalitzar les accions de govern.

Per part nostra presentàvem una proposició sobre la pujada dels preus públics del transport, reclamant que des del districte es manifestès el desacord amb la pujada i que s’instès a l’ATM a recuperar les línies de bus suprimides al barri, així com la freqüència de pas del 126. Va ser aprovada per tots els grups municipals, excepte CIU que un cop més es va quedar sol retallant serveis públics, aquesta vegada el PP no els va acompanyar.

D’altra banda, presentàvem un prec per a què l’equip de govern instès a l’Ajuntament a retirar les mesures que s’havien anunciat sobre les escoles bressol municipals (EBM). Vam adjuntar aquest prec amb la proposició presentada per UxB amb el mateix text de la Plataforma 03, i un cop vam acabar van parlar els representants de directors, educadors, personal de suport i Ampas de les EBM del districte de Sant Andreu, i es va deixar molt clar, que no estàvem disposats a permetre aquest canvi de model ni l’externalització de cap tipus de servei, que s’ha de continuar dignificant l’etapa i que els infants d’entre 0 i 3 anys s’han d’atendre adequadament. Al final de les intervencions van entregar al regidor un anàlisi de les mesures que vol imposar l’Ajuntament sense cap mena de diàleg, ni amb la comunitat educativa ni amb els grups municipals, i com ja ha passat intentant colar pujades a la Gaceta Municipal sense que passin per la Comissió d’Educació de l’Ajuntament (El País 6/03). No van acceptar el prec però es va guanyar la proposició amb els vots de ICV – EUiA, PSC i UxB, així que el Districte de Sant Andreu s’adhereix al manifest de la Plataforma 03.

Per acabar, vam presentar una pregunta sobre la construcció de l’Institut de la Fabra i Coats, amb intervencions per part de pares i mares de l’Eulàlia Bota i del Turó Blau. En aquest punt no vam aconseguir que ens contestessin ni a nosaltres ni als pares i mares, doncs parlaven de l’escola i no hi havia manera que es cenyissin al que es preguntava, protesta que vam elevar a la Presidenta del Districte, que ens va donar la raó. Tot i així, els pares i mares van sortir del ple sense cap resposta però tenint molt clar qui no les hi havia volgut respondre.

PP i PSC van presentar també dues proposicions. Els primers sobre els habitatges de protecció oficial del c/ Torras i Bages. Nosaltres hi vam donar suport, dir també que es va aprovar, tot i sense evitar dir que ens extranyava que en alguns llocs el PP fos l’abanderat contra aquest tipus d’habitatge i en altres, on curiosament, estava a l’oposició semblava que hi era molt proper. Per altra banda, el PSC va presentar una proposició per posar data per urbanitzar la Segona Fase i iniciar la Tercera Fase de les Cases Barates, que també va sortir endavant però amb el vot negatiu de CIU, passant la pilota al Patronat Municipal d’Habitatge, que deu estar vinculat a un altre govern municipal, no?

Després d’unes quantes preguntes més sense resposta clara per part dels consellers de govern de CIU, es va passar a l’últim punt de l’ordre del dia que era la declaració institucional pel dia de la dona TREBALLADORA, declaració pactada ja a Casa Gran i de molt mínims lamentablement.