dimarts, 16 d’abril del 2013

Joan Mena: “És indigne l’intent de criminalitzar la PAH i els seus activistes per part de la Conselleria d'Interior”

Aquest cap de setmana, el regidor d’EUiA de Sabadell i diputat al Parlament de Catalunya, Joan Mena, ha expressat el seu suport als activistes sabadellencs de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que han ocupat un edifici de 40 habitatges al carrer de Sant Ferran de la ciutat perquè hi visquin famílies desnonades. El bloc, d'obra nova i que no ha estat habitat des de fa quatre anys, és propietat -adjudicat en subhasta- de Caixa Penedès-Banc Mare Nostrum.
Assabentat que ahir diumenge els Mossos van denunciar a dos activistes de la PAH de Sabadell i a l'advocada de la plataforma per un presumpte delicte de desobediència i resistència, el regidor i diputat roig i verd ha manifestat que “és indigne l’intent de criminalitzar la PAH i els seus activistes per part de la Conselleria d'Interior” i ha afegit que “no s'entén que l'advocada que defensa els drets dels seus clients, en aquest cas la gent de la PAH de Sabadell, acabi sent denunciada pel cos de la policia autonòmica”.
Mena ha assenyalat que es tracta d'una acció “emparada pel màxim responsable policial dels Mossos a Sabadell” i que, per tant, “el Conseller d'Interior hauria de donar explicacions sobre els fets”.
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament vol, a més, que la Conselleria aturi tots els processos oberts contra activistes de la PAH, especialment “mentre duri la situació d'emergència social que viu Catalunya”, i que retiri així mateix les sancions administratives obertes contra aquests activistes.
Per a Joan Mena “no és de rebut” que els cossos de seguretat de Catalunya “en lloc de fer la tasca de mediació i de suport a les persones desnonades, es dediquin a defensar els interessos de les entitats bancàries amb unes actituds que compliquen encara més la situació social”.
Davant dels fets succeïts, el regidor sabadellenc i diputat d’ICV-EUiA ha decidit demanar la compareixença del director general de la policia a la Comissió d'Interior i presentar al Parlament les següents preguntes al Govern i al conseller Espadaler:
- Considera el Govern que l'actitud dels Mossos que es van personar a l'ocupació dels pisos del carrer de Sant Ferran de Sabadell va ser l'adequada?
- Considera el Govern adequat que els Mossos que van personar-se en aquesta ocupació de la PAH de Sabadell anessin sense voluntat de dialogar, com és la seva obligació?
- Considera el Govern adequat que els Mossos que van personar-se a l'ocupació van actuar d'acord a la legalitat en voler entrar al bloc de pisos malgrat no tenir cap ordre judicial?
- Forma part del protocol d'actuació en casos d'ocupació el fet que els agents entrin a la finca ocupada per a identificar la família ocupant, podent ésser identificats sense accedir-hi?
- Per quin motius, donat el seu comportament pacífic, l'advocada de la PAH i dues persones més han estat denunciats per un presumpte delicte de desobediència i resistència?
- Per quin motiu una patrulla dels Mossos s'ha personat als domicilis de les persones denunciades per a citar-les a declarar a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sabadell? És aquest el protocol que es fa servir en tots els casos?
- Considera el Govern adequat que les persones que fan la tasca de mediació amb els cossos de seguretat siguin les que acaben, finalment, denunciades pels Mossos d'Esquadra?
- Considera el Govern que ha defensat els interessos de l'entitat Banc Mare Nostrum-Caixa Penedès de la forma neutra en què la policia autonòmica ho ha de fer?
- Considera el Govern que aquesta actuació desproporcionada podria haver posat en perill el caràcter pacífic de l'ocupació de la PAH de Sabadell?
- Hi ha, al darrera d'aquesta denúncia per part dels Mossos, la voluntat de perseguir les persones activistes i compromeses amb la PAH de Sabadell amb l'objectiu de criminalitzar aquest moviment social?
- És habitual que l’advocada que defensa els drets legals dels seus clients acabi sent denunciada pels Mossos d'Esquadra?
- Pensa la Conselleria d'Interior prendre alguna mesura per evitar accions injustes d'aquest tipus?
- Pensa la Conselleria d'Interior aturar els processos iniciats d'aquest tipus i retirar les sancions administratives contra els activistes de la PAH entenent la situació d'emergència social que viu Catalunya?