dimecres, 9 de febrer del 2011

Mercè Civit demana al Govern que treballi per evitar el tancament de Yamaha


La diputada d'EUiA insta l'executiu a escoltar i defensar els treballors

Civit també recolza la plantilla i les seves reivindicacions en el seu primer dia de vaga

Mercè Civit, portaveu d'EUiA, diputada i membre de la Comissió parlamentària d'Empresa i Ocupació, ha donat avui suport a la plantilla de Yamaha en el seu primer dia de vaga, mesura amb la que volen evitar el tancament de la planta de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), anunciat per la multinacional japonesa fa prop de dues setmanes. A les 8 del matí Civit ha estat a la planta de Yamaha, des d’on s’ha desplaçat amb els treballadors i treballadores fins el Parlament de Catalunya, lloc en què la plantilla s’ha concentrat per reclamar que no es deslocalitzi l'empresa. El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, i Mercè Civit han recolzat les seves demandes i els han expressat el seu suport.

Mentre la plantilla de Yamaha es manifestava davant el Parlament, la diputada Mercè Civit ha fet una pregunta en el Ple al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, sobre el tancament de la planta de Yamaha a Palau-solità i Plegamans. Civit ha retret al conseller que no hagi fet una bona negociació amb Yamaha, ja que amb el tancament es perdran prop d'un miler de llocs de treball -430 de la plantilla i la resta d'empreses proveïdores- i cent treballadors de la planta de Palau-solità i Plegamans s'hauran de traslladar a la factoria que l’empresa té a França.

La diputada ha preguntat al conseller si al declarar que el tancament no es pot evitar, el mateix dia en què l’empresa el va anunciar, va tenir en compte que Yamaha a Catalunya té beneficis, tal i com va dir el president de la multinacional al Japó, i que, en canvi, a la planta de França té pèrdues. Civit també l’ha interpel•lat sobre qui el va assessorar per fer aquestes declaracions, i si abans s’havia reunit amb els representants dels treballadors i treballadores. D’altra banda, la diputada ha volgut saber si la política industrial del Govern de CiU és la de deslocalitzar les empreses de Catalunya.

El conseller ha respost que el Govern no ha negociat res, sinó que la negociació està en mans del comitè d’empresa, tot i que fa mesos que s’informa sobre el cas. A això Civit li ha dit si “les informacions en què es basa és l’informe econòmic que ha fet Yamaha en el que les fotografies que mostra de la planta de França són de l’empresa Honda o si provenen del despatx d’advocats, especialitzat en ERO i tancament d’empreses, amb el que la Secretària d’Ocupació està íntimament lligada”.

“A vostè i a mi ens separen moltes coses. Vostè fins ara ha estat defensant els interessos de les multinacionals i de les escoles de negocis, i jo vinc del sindicalisme i defenso els interessos dels treballadors i treballadores de Catalunya”, ha sostingut la diputada.

Finalment, Civit ha comminat el conseller a viatjar al Japó, amb els treballadors i treballadores de Yamaha i amb els seus representants sindicals, “els que coneixen el dia a dia de la planta", i a fer un "front comú amb ells per a salvar l’empresa.“