dilluns, 29 de juny del 2009

Concentració-cassolada popular contra el cop d'Estat a Hondures

Davant el Cop d'Estat contra el Govern Constitucional de la República d'Hondures i el segrest del president Manuel Zelaya, el Moviment de Brigadistes convoquem al conjunt de la ciutadania de Catalunya així com al teixit associatiu català a manifestar el seu rebuig amb una concentració-cassolada a la Plaça Sant Jaume.

No al Cop d'Estat!
Respecte a la voluntat popular del poble d'Hondures!
Difon la convocatòria!


Plaça Sant Jaume

Dilluns, 29 de juny de 2009
Hora: 19:30 - 20:30

Convoca: Moviment de Brigadistes

No al cop d'estat a Hondures !

EUiA condemna el cop d´estat a Hondures i Miralles fa una crida a “mobilitzar-se pel retorn de la legalitat constitucional i del president Zelaya”

Un comando militar ha detingut i segrestrat al legítim President d´Hondures, José Manuel Zelaya, i des d´una base militar ha estat obligat a partir cap a l´exili, a Costa Rica. Amb aquesta acció es pretén impedir el procés democràtic i subvertir l´ordre constitucional.

Es tracta d´un cop d´estat militar que EUiA condemna. El guió segueix l´esquema més ranci de les tradicions colpistes d´Amèrica Llatina per truncar, amb la repressió i la manipulació, les decisions lliures del poble.

Els sectors dominants i les elits polítiques d´Hondures, amb els suports dels poders fàctics i l´exèrcit, han impulsat una conspiració i un cop d´estat amb el que pretenen impedir que el poble d´Hondures es manifesti lliure i democràticament –mitjançant la sobirania popular- sobre el seu futur.

Jordi Miralles, coordinador general d´EUiA, considera la situació “d´extrema gravetat” i fa una crida “a impulsar accions unitàries a Barcelona i Catalunya que contribueixin a què es retorni la legalitat constitucional a Hondures i a la restitució del President Zelaya”. El dirigent d´EUiA ha afegit: “El poble català és solidari i estima la llibertat, i cal que ara torni ha mostrar-ho amb el poble d´Hondures i amb la comunitat hondurenya a Catalunya”.

El coordinador general d´EUiA també ha dit que “les autoritats catalanes, espanyoles i la Unió Europea han de condemnar aquest cop d´estat i defensar la democràcia a Hondures”.

dimarts, 16 de juny del 2009

Resolució del CN d’EUiA sobre les eleccions europees

1.- El Consell Nacional EUiA felicita la candidata Núria Lozano per l’encert en el missatge i tipus de campanya feta. També els candidats Toni Barbarà, Marià Vilà i el conjunt de la candidatura per la campanya feta. El CN vol reconèixer i felicitar pel treball de la nostra Comissió de Campanya i destaca la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en una campanya electoral –assumint l’impuls de la mateixa com a Coalició-- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública, Una campanya de la gent d’EUiA que s’ha notat positivament en el resultats d’ICV-EUiA, i de la que EUiA en surt reforçada.



2.- EUiA vol destacar la preocupació per què la dreta guanya a la Unió Europea (UE) i a Espanya, i per l’avenç de l’extrema dreta. EUiA vol alertar que l’avenç de forces xenòfobes, populistes i feixistes a diversos països d’Europa ha de portar al Partit de l’Esquerra Europea (PEE) ha fer una profunda reflexió i impulsar unes àmplies aliances socials, polítiques i institucionals.



3.- Per a EUiA una major dretanització institucional a Europa és conseqüència d’una suma de factors diversos: l’estructuració de la UE exclusivament econòmica i marcada per les multinacionals; el reflex de la crisi en la gent treballadora i sector populars; l’hegemonia social i de valors de la dreta (individualisme, xenofòbia, menyspreu per lo públic...); el desencís en sectors populars de gestions governamentals de forces progressistes; la crisi de representació institucional; el paper de certs grups mediàtics; la debilitat i fragmentació de l’esquerra alternativa...



4.- Un Parlament Europeu i una Comissió Europea més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental, si no es dóna una important mobilització social i sindical, i una àmplia unitat de les forces d’esquerres. També aquesta majoria conservadora pot tenir els seus efectes negatius en l’actual context internacional.



5.- EUiA constata i pren nota, des d’una autocrítica necessària i per a una reflexió pròpia, que el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i Europa, i que la desmobilització electoral de les seves bases, no suposen més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals dels socialistes europeus ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i opcions més negatives pels interessos dels treballadors i treballadores. Per a poder fer girar l’electorat cap a l’esquerra cal accelerar les polítiques d’esquerres concretes, l’arrelament social, la mobilització popular, la proximitat per a alternatives concretes i, de manera principal, fer arribar la política als centres de treball.



6.- Els resultats del 7 de juny confirmen que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques --de fa anys-- allunyen bona part de la ciutadania de la política, especialment els sectors populars, comportant una creixent pèrdua d’interès per als espais comunitaris, la participació i el compromís.



7.- L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut. Per a l’esquerra alternativa, com vam analitzar en altres processos electorals, és fonamental impulsar la participació a la societat com a base per fer avançar propostes de transformació social i d’avenç institucional. EUiA, ICV-EUiA i les forces d’esquerres, hem de reflexionar autocríticament sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar el valor de la política, augmentar la participació i donar solucions, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals del partits majoritaris, en les que ha primat la politiqueria i la frivolitat i no pas les propostes per Europa. També l’aposta del PSOE i PP i de certs mitjans de comunicació –públics i privats- en favor del bipartidisme, és una perversió de la democràcia, un menyspreu al pluralisme i contribueix a l’abstenció.



8.- El CN d’EUiA considera que una part dels objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert, en aconseguir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, tot i reduir-se de 54 a 50 el nombre d’eurodiputats/des de l’Estat espanyol. Els resultats confirmen la necessitat i l’encert de l’acord IU/ICV-EUiA per a mantenir la representació parlamentària. Cal constatar a Catalunya una nova pèrdua de vots i percentatge de la Coalició que cal abordar, tal i com vam discutir a la 5ena Assemblea Nacional (treball de base, progrés organitzatiu, millorar la pluralitat dels equips, l’acció parlamentària, certes gestions governamentals, els compromisos amb les altres forces d’esquerres, ser veu i portaveus de polítiques d’esquerres...)



9.- La reflexió i les propostes fetes a la 5ena Assemblea Nacional sobre ICV-EUiA cal accelerar-les. La feina feta en aquests mesos ens mostra la justesa de les propostes de la 5ena Assemblea Nacional sobre la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres tant des de les institucions com des de la societat.Evidentment hi ha coses a millorar i a treure’n conclusions per a continuar l’activitat política i social d’EUiA i d’ICV-EUiA.



10.- A Espanya IU perd vots i percentatge. Hi ha federacions d’IU que pugen (Andalusia, Aragó, Balears, Múrcia, Castella-La Manxa i Extremadura). El resultats d’IU permeten poder continuar amb el necessari treball polític i organitzatiu per a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU-Federal. EUiA vol constatar que, com en altres llocs d’Europa, la pèrdua de vots del PSOE no van a IU i que les opcions electorals a l’esquerra d’IU i d’EUiA no quallen.



11.- Per a una opció d’esquerres i federalista, com IU, cal tenir molt en compte els resultats d’UPyD. És una pujada prenyada de populisme, unitarisme, centralisme espanyol i amb dosis de fractura social. També, pels seus resultats a Madrid i per la seva distribució territorial, pot tenir conseqüències negatives en les properes eleccions autonòmiques i municipals de 2011.



12.- EUiA vol destacar que a Catalunya les forces d’esquerres, tot i la pèrdua de vots, som majoritàries. Però també afirma, com va dir a la 5ena. Assemblea Nacional, i en el procés d’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes coses han de canviar, doncs totes les forces que conformen el Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots. L’Actualització de l’Acord d’Entesa era necessari per a marcar prioritats, ara cal una reflexió del Govern del perquè es perden vots i puja la dreta a Catalunya.



13.- EUiA i ICV-EUiA considerem necessària aquesta reflexió de les forces d’esquerres. És evident que l’actitud irresponsable del Govern espanyol sobre el finançament i l’Estatut castiga socialment els catalans i catalanes, i castiguen electoralment les forces del Govern de Catalunya.



14.- Però també, per a EUiA, cal canviar certes actituds cap a CiU. Alguns acords polítics i parlamentaris del Govern --i certes complicitats en algunes qüestions dels PSC i ERC-- que obren nous espais polítics, socials i comunicatius a CiU, són un error. Són un error pels seus continguts, desmoralitzen bases socials d’esquerres i desmobilitzen l’electoral progressista.



15.- Per a EUiA un govern d’esquerres i catalanista és estratègic. I contribuir a què la dreta pugui tornar al Govern de Catalunya, un error per a Catalunya i Espanya. El canvi d’esquerres i catalanista va donar-se al 2003 i va ser imprescindible per a fer fora el PP del govern espanyol després l’any 2004. És per això que, a un any i mig de les properes eleccions al Parlament, cal aquesta reflexió de les forces d’esquerres i la fermesa d’ICV-EUiA per a continuar defensant els objectius i els compromisos programàtics de l’Acord d’Entesa. EUiA torna a reafirmar-se en el compromís de fer front a l’avenç de CiU i el PPC i als acords sociovergents.



16.- Les eleccions ja han passat, però la crisi continua. És per això que el CN d’EUiA acorda seguir treballant --a la societat i a les institucions-- per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre les polítiques i les sortides de dretes a la crisi.



17.- El CN d’EUiA crida a les seves assemblees de base a discutir aquesta resolució i les experiències pròpies d’aquestes eleccions. Uns debats i conclusions que contribueixin a accelerar els acords de la 5a. Assemblea Nacional.



18.- El CN acorda impulsar una Iniciativa Política, Organitzativa i Electoral basada en: 1) Contribuir a recuperar la política, amb alternatives concretes. 2) Modificar, abans d’estiu, criteris i dinàmiques en les assemblees del Món del Treball per retornar la política als centres de treball amb una organització més eficaç. 3) Arrelar-nos més socialment, dedicant més persones (barris, Dempeus, Som.Cat, Dones, Universitat...). 4) Avançar en AJ-Joves d’EUiA i Universitat. 5) Ocupar l’espai públic (presència al carrer, centres de treball i universitats; premsa). 6) Preparar les eleccions catalanes i municipals, a partir de l’anàlisi dels resultats electorals per pobles i ciutats. 7) Continuar l’adequació organitzativa de la 5ena Assemblea Nacional. 8) Fer una gran trobada d’EUiA a la nostra Festa anual el proper 3 d’octubre.

dimarts, 9 de juny del 2009

Esquerra Unida segueix treballant

Declaració de la Permanent d’EUiA sobre les eleccions europees

La Permanent d’EUiA felicita la companya Núria Lozano i el conjunt de la candidatura per la
bona campanya feta. Vol reconèixer i felicitar la feina feta per la nostra Comissió de Campanya
i destacar la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en un tipus de
campanya electoral --com a Coalició-- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una
important presència pública.
EUiA vol destacar la seva preocupació perquè la dreta guanya a l’UE i a Espanya i per l’avenç
de l’extrema dreta. Un Parlament Europeu més a la dreta suposa que, institucionalment, la
sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en
matèria econòmica, laboral, social i mediambiental.
EUiA constata i pren nota, per a una reflexió pròpia, de què el desgast de la socialdemocràcia a
l’Estat espanyol i a l’UE no suposa més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques
neoliberals fetes pels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i a opcions
negatives pels interessos dels treballadors/es.
Es confirma que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i
concepcions polítiques, de fa anys, allunyen bona part de la ciutadania de la política,
comportant un creixent desinterès per espais comunitaris i de participació. L’abstenció electoral
popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut.
EUiA, la coalició ICV-EUiA i les forces d’esquerres hem de reflexionar sobre la manera de fer
política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar la política i augmentar la
participació, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en
la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes
electorals, en les que han primat la politiqueria i la frivolitat.
La Permanent considera que els objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert: mantenir la
representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, i poder continuar contribuint a la
recuperació política, organitzativa i electoral d’IU Federal.
La feina feta en aquests mesos ens mostra la justesa de les propostes de la 5a Assemblea
Nacional sobre la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té
més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions
d’esquerres, tant des de les institucions com des de la societat.
EUiA vol destacar que a Catalunya les forces d’esquerres som majoritàries. Però també afirma,
com va dir a l’Assemblea Nacional i en el procés d’actualització de l’Acord d’Entesa, que
algunes coses han de canviar, doncs totes les forces que conformen el Govern d’Entesa han
baixat en percentatge i vots.
Per a EUiA les eleccions han passat, però la crisi continua. És per això que cal seguir treballant,
a la societat i a les institucions, per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a
combatre la crisi de dretes.
La Permanent d’EUiA ha acordat convocar la reunió del Consell Nacional d’EUiA el dissabte 13
de juny, on es presentarà una resolució política per aprofundir en l’anàlisi i en les propostes, i
un informe balanç de la feina feta en campanya.