diumenge, 16 de desembre del 2007

CIVIT ASSISTEIX A LA JONQUERA A LA INAUGURACIÓ DEL PRIMER MUSEU D’EUROPA DEDICAT A L’EXILI

La diputada i portaveu d’EUiA, Mercè Civit, ha assistit a la inauguració del Museu-Memorial de l’Exili a la Jonquera, que ha anat a càrrec del conseller Joan Saura, i que destaca per ser el primer a tot Europa dedicat a preservar i recuperar la memòria de l’exili i fer patent el seu llegat.

Entre les instal·lacions destacades que es poden trobar al museu, que va poder visitar Civit després de l’acte d’inauguració, es troba una exposició permanent que està dividida en cinc àmbits: l’exili, l’èxode de 1939, la diàspora, els testimonis de l’exili i el seu llegat. Tot i que la inauguració oficial s’ha portat a terme, el públic haurà d’esperar al mes de gener, que és quan el museu obrirà definitivament les seves portes.

La portaveu d’EUiA, que ha recomanat la visita del museu, ha assegurat que “aquest projecte és un pas més en la recuperació de la nostra memòria històrica. L’exili és una de les conseqüències més dramàtiques de la guerra civil espanyola i la dictadura feixista de Franco, i és necessari conèixer també aquesta part de la nostra històrica més fosca”.

La construcció del Museu ha estat impulsat per l’ajuntament de la Jonquera i ha comptat amb el suport del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, la Diputació de Girona i la Unió Europea.

Si voleu saber més sobre el Museu-Memorial de l'exili, les instal·lacions i exposicions que hi conté i els objectius del mateix, podeu clicar el següent enllaç:

http://webspobles.ddgi.cat/sites/la_jonquera/Pages_LeftMenu/museu.aspx

dijous, 13 de desembre del 2007

LES RAONS DEL GRUP PARLAMENTARI D’IU-ICV-EUiA PER A VOTAR EN CONTRA DEL VETO DEL SENAT A LA SECCIÓ D’HABITATGE EN ELS PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTA

En primer lloc, IU-ICV-EUiA manté la seva discrepància de fons amb els Pressupostos Generals de l'Estat 2008, que ens va portar a presentar una esmena a la totalitat per la seva renuncia al canvi social i ambiental d’esquerres, esmena que fou rebutjada pel Ple del Congrés dels Diputats.

Tot i així, IU-ICV-EUiA no s’ha sumat a l’allau de vetos del PP, CiU i ERC en el Senat, perquè després d’haver estat derrotada la nostra esmena a la totalitat, apostem per negociar i no per bloquejar el Pressupost. Fruït de la negociació s’han produït avenços en matèries sensibles per a IU-ICV-EUiA com: ocupació de qualitat, dependència, escolarització de 0 a 3 anys, medi ambient, infraestructures, inspecció laboral, igualtat i altres matèries, per més de 200 milions d’euros.

Finalment, una vegada constatat el triomf del veto proposat per CiU i votat pel PP i ERC a la Secció d’Habitatge en el Senat, el que ha impedit la incorporació de noves esmenes del Grup IU-ICV-EUiA, hem decidit en coherència votar en contra del veto, considerant que el pitjor per a nosaltres hagués estat el triomf de la pròrroga pressupostària:

a) perquè suposaria un pressupost restrictiu sense cap dels nous crèdits previstos;

b) perquè la pròrroga significaria que caiguessin les nostres esmenes aprovades, especialment en matèries socials i ambientals;

c) perquè la pròrroga seria utilitzada per a fer una crida a la majoria absoluta en precampanya i campanya electoral com a única garantia d’estabilitat política, front a la pluralitat de l’esquerra com a garantia de progrés i canvi social i ambiental.